Αισθητική & Φιλοσοφία
Αισθητική & Φιλοσοφία
Η συγγραφή πολλών άλλων έργων συνεχίζεται. Ένα από αυτά είναι η «Ελληνική». Πρόκειται για προσπάθεια συστηματικής καταγραφής της αρχαιοελληνικής γλώσσας. Επίσης ανολοκλήρωτο είναι το έργο «Χριστιανισμός». Η «Φιλοκαλλία» είναι ένα μεγάλο έργο κριτικής της τέχνης. Το έργο είναι επίσης ανολοκλήρωτο προς το παρόν. Πρόκειται για ένα έργο γύρω από την τέχνη, τον εμνισμό και την Βενεδικτική. Επίσης υπάρχουν πολλές εργασίες και μικρότερα έργα ποικίλης θεματικής: φιλολογικά, γλωσσολογικά, θεολογικά, φιλοσοφικά, κριτική της τέχνης κ.α.
Εμνισμός
Ο «εμνισμός» (λέξη του de Vonlette) είναι το κίνημα στο οποίο εντάσσεται η παραγωγή του. Αφορά τόσο τα επιστημονικά όσο και τα καλλιτεχνικά έργα. Το μανιφέστο του εμνισμού είναι η «Φιλοκαλλία» που σχετίζεται άμεσα με την Βενεδικτική. Η Βενεδικτική είναι η εφαρμογή των θεωρητικών καλλιτεχνικών, θρησκευτικών, φιλοσοφικών και επιστημονικών πεποιθήσεων του εμνισμού.
Ο εμνισμός χαρακτηρίζεται από διεπιστημονικότητα και κατάρριψη των στεγανών των υπό μελέτη αντικειμένων. Η μελέτη δεν ταυτίζεται με την επιστήμη· αποτελεί υπερώνυμό της. Ο εμνισμός πρακτικά απορρίπτει την πρωτοτυπία, την επιρροή και την κατανάλωση της τέχνης ως κύρια κριτήρια αξιολόγησής της. Επαναφέρει το παρελθόν στο προσκήνιο, όχι ως μουσειακό είδος αλλά ως δυναμικό παρόν. Θα ήταν λάθος να ταυτίσουμε τον εμνισμό με τον συντηρητισμό, αν και εντοπίζονται πολλά συντηρητικά στοιχεία μέσα του. Η καινοτομία σαφώς και δεν είναι αρνητικά στιγματισμένη, αλλά γίνεται δεκτή μόνο όταν επιτελεί πρόοδο· αλλιώς απορρίπτεται. Στον εμνισμό επίσης συναντάμε έντονη σχολαστικότητα, ακαδημαϊκότητα και διεπιστημονική συσχέτιση.
Βενεδικτική
Η Βενεδικτική έχει πάρει το όνομά της από τον προστάτη της, τον όσιο Βενέδικτο τον Ηγούμενο (Saint Benedict Biscop). Πρόκειται για έναν άγιο (προ του σχίσματος [†690]), ο οποίος αγαπούσε τις τέχνες και τα γράμματα. Η Βενεδικτική αποτελεί την θεσμοθέτηση και πρακτική εφαρμογή του εμνισμού. Πρόκειται για μία ομάδα ανθρώπων που συνεισφέρουν στην παραγωγή και συγγραφή των έργων.
Η Βενεδικτική αποτελεί το πλαίσιο δεοντολογίας και επιστημολογίας, μέσα από το πρίσμα της πατρολογικής παράδοσης. Η ένωση της ορθόδοξης ησυχαστικής παράδοσης και ο ρασιοναλισμός της δυτικής επιστήμης, ώθησε στην ζείδωρη όσμωση της αισθητικής, ως κλάδου της φιλοσοφίας. Η Βενεδικτική αποτελεί το θεωρητικό όχημα της αλληλοεμπλοκής και αλληλοωφελιμισμού της τέχνης, της θρησκείας, της φιλοσοφίας και της επιστήμης.
Γενικά η Βενεδικτική σφραγίζει την παραγωγή του εμνισμού με τον ορθόδοξο χριστιανισμό αλλά και την εμπειρία της επιστήμης, ώστε μέσα από αυτήν την σφαιρικότητα ο άνθρωπος να γεύεται την ουσιαστική διανόηση και να αξιοποιεί την συναισθηματική νοημοσύνη, με απώτερο στόχο την θέωση.